Etusivu

Laitilan kylät-pitäjä-kunta-kaupunki

Laitilan kylät kartalla

Kylätutkimuksia

Ruokalisävero asutuksen ajoituskeinona

Hedelmällinen jokilaakso

Valkojärvi syntyy

Neljä muinaispitäjää

Kaland - muinaismaakunta

Vanhin kristillisyys

Laitilan kylien syntyajankohdat

Kylien synty kartalla

Laitilan jakokuntarajat 1700-luvulla

Kylien talojen lukumäärä vuonna 1540

Esihistorian ajanjaksot Lounais-Suomessa

Lisää tiedonlähteitä

Hankkeen taustaa

TÄSTÄ LÖYDÄT OMAN KYLÄSI:

Vanhimmat kylät

Muut esihistorialliset kylät

Alkavan keskiajan kylät

1300-luvun kylät

1400-luvun kylät

 


Laitilan Oppaat ry 2006
Teksti Jukka Vehmas


 

NELJÄ MUINAISPITÄJÄÄ

Laitilan vanhimpien kylien alueet olivat nousseet merestä ennen ajanlaskun alkua. Niiden ympäriltä paljastui yhä kuivaa maata, mutta keskelle jäi sokkeloinen merenlahti, joka mataloitui Valkojärveksi. Merenlahti lainehti satoja vuosia, Valkojärvi yli tuhat vuotta.

Joka puolella oli hyviä rantoja jonne asettua taloksi. Rautakauden alussa saivat alkunsa Untamalan, Valko-Soukaisten, Laitilan ja Kodjalan kylät, jotka kehittyivät seuraavien satojen vuosien aikana naapureitaan nopeammin. Valkojärvi erotti kolme ensin mainittua toisistaan ja ohjasi kyläkeskuksien asukkaita hyödyntämään ulkoalueita eri suuntiin. Unto Salo on Muinainen Kalanti –kirjassa päätellyt, että näiden neljän kylän ympärille organisoituivat rautakauden loppupuolella, ehkä merovinkiajalla, muinaispitäjät, joista 1000-luvulla tuli varhaisia kirkkopitäjiä. Suurin osa Kodjalan kylää tuli kuulumaan Uudenkirkon eli Kalannin pitäjään aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Asutuspisteiden kehittyminen erillisiksi muinaispitäjiksi voi selittyä osittain myös skandinaavisen asutuksen erilähtöisyydestä. Hannu Salvi toteaa, että isonjaon aikaisten jakokuntien rakenne, jonka ytimestä löytyvät Valko, Untamala ja Laitila (ja etelässä Kodjala), sopii hyvin yhteen muinaispitäjäjaon kanssa. Kodisjoki kuului Valvon muinaispitäjään.

 


Linnavuorta pidetään yhtenä muinaispitäjän tunnuksena. Laitilan kylän ympärille muodostuneen muinaispitäjän alueella olivat Kirkkelinna ja Hautvuori, joiden vähäisistä kaivauksista ei ole kuitenkaan saatu rautakaudelle ajoittuvaa aineistoa. Kirkkelinnan laelta näkyy Pirttikylän Suikkasen talo. Kuva Annikki Nyholm.

A. M. Tallgrenin mukaan muinaispitäjän tunnusmerkkejä olivat hiisi ja moisio, yhteinen palvontapaikka ja päällikönkartano. Keskeinen instituutio olivat käräjät, muinaissuomalaisten kokous, jossa tehtiin päätökset ja sovittiin riidat. Myös linnavuori on luettu muinaispitäjän tunnuksiin. Hiisiä ja moisioita ei Laitilan alueen muinaispitäjistä tunneta, käräjäpaikkoja ja linnavuoria kylläkin. Kaikilla pitäjillä oli nautinta-alueita merellä asti.