Etusivu

TÄSTÄ LÖYDÄT OMAN KYLÄSI:

Vanhimmat kylät

Muut esihistorialliset kylät

  - Palttila
- Seppälä
- Vidilä
- Malko
- Kaukola

Alkavan keskiajan kylät

1300-luvun kylät

1400-luvun kylät

 

Laitilan Oppaat ry 2006
Teksti Jukka Vehmas


 

PALTTILA

Ennen Palttilan kartanoa, josta on tietoja 1400-luvulta alkaen, oli Palttilan kylä. Se sijaitsi kartanoa vastapäätä toisella puolen valtatietä olevalla metsäisellä kumpareella. Rautakauden alkupuolella, roomalaisajalla (0-400 jKr.), Palttilanharju muodosti kapean saaren, kun ensimmäiset asukkaat tulivat. Siitä on muistona ns. untamalantyypin kalmiston seitsemän kumpua kartanon kaakkoispuolella, samaa itäruotsalaista lähtöä kuin Untamalan ja Laitilan kylän kummut. Arkeologisessa aineistossa on sen jälkeen ajallinen katkos.

700-luvulla syntyi harjusta puoli kilometriä etelään Kylämäen polttokenttäkalmisto. Se oli erittäin rikkaasti varustettu merovinkiajan (550-800) asehauta, jossa oli mm. skandinaavinen loistomiekka. Kalmiston löydöt jatkuvat 800-luvun puoliväliin. Samalta alueelta on tutkittu myös paalurakenteisen rakennuksen jäännös. Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilanderin mukaan kyseessä olisi ollut n. 5 m x 3,5 m:n kokoinen rakennus, jossa oli kiuasmainen tulisija. Joka nurkassa oli kaksi pystypaalua. Lisäksi löytyi runsaasti palanutta savea, jossa oli hirsipainanteita.

 


Kuva Virpi Rantala.


Palttilan kartano. Kuva Piia Allén.

Viikinkiajan (800-1050) uudistaloa merkinnee Junnilan kalmisto, jonka löydöt jatkuvat 1000-luvulle ja mahdollisesti ristiretkiajalle. Tutkimattomia kumpuja Palttilassa on eri puolilla. Ella Kivikosken mukaan kylässä on myös muinaispelto. Olavi Koivistolla on tieto Palttilassa olleesta Käräjäkalliosta, mutta sitä ei enää voida paikallistaa maastossa. Unto Salo on halukas tulkitsemaan sen Untamalan muinaispitäjän käräjäpaikaksi.

Kalevanpojat olivat tuttuja Palttilassa, kun he liikuskelivat Untamalan ja Laitilan välillä sillantekomielessä. He tyhjensivät hiekkasäkkinsä järveen, kun palkkaa ei luvattukaan. Siitä syntyivät Kalevanpojan kömpät kirkon ja Palttilan välille. Jättiläisten askeleen pituus oli toista kilometriä.

Palttila mainitaan muodossa Paltila ensi kerran vuonna 1413. Kylässä oli seuraavalla vuosisadalla yhdeksän veronmaksajaa. Nykyinen asutus periytynee merovinkiajan lopulta samoin kuin kylän nimi. Jouko Vahtola esittää seuraavia mahdollisia henkilönnimiä kylän nimen lähtökohdaksi: Bald, Pald, Palda ja Baldilo. Selitys tuntuu oikeansuuntaiselta: Palttila tarkoitti aluksi Paltin taloa.

Palttila mainitaan Untamalan pitäjässä vuosina 1421, 1423 ja 1439. Vuodelta 1425 taas löytyy merkintä eräästä piispa Magnuksen tilasta Palttilassa, Laitilan seurakunnassa. Olavi Koiviston mukaan kirkkopitäjän nimenä jo ainakin 1420-luvulla oli Laitila. Maininnat Untamalasta tarkoittavat sen nimistä hallintopitäjää, joka oli eri kuin kirkkopitäjä.

Piispa Maunu Tavast omisti kylässä kaksi rälssitilaa 1423-1439, jotka hän lahjoitti Turun tuomiokirkolle 1439; jo piispan äidinäiti omisti Palttilassa ns. vanhaa rälssiä. Kirkolle kuuluneet Palttilan tilat joutuivat uskonpuhdistuksen jälkeen kruunulle ja edelleen Juhana III:n aviottomille tyttärille vuonna 1577. Palttilan kartanon historia alkaa varsinaisesti 1630-luvulla, jolloin baltianaatelinen Gottfrid von Falkenberg sai kylän kuusi tilaa omistukseensa.