Etusivu

TÄSTÄ LÖYDÄT OMAN KYLÄSI:

Vanhimmat kylät

Muut esihistorialliset kylät

  - Palttila
- Seppälä
- Vidilä
- Malko
- Kaukola

Alkavan keskiajan kylät

1300-luvun kylät

1400-luvun kylät

 

Laitilan Oppaat ry 2006
Teksti Jukka Vehmas


 

MALKO

Vanha ja vanhanaikainen kylännimi Malko taipuu genetiivissä muodossa Malvon. Kun sanan taivutuksessa –lk- muuttuu -lv:ksi, kyseessä on kielitieteilijöiden mukaan hyvin arkaistinen astevaihtelu. Sama havainto tehdään myös Valko-sanan taivutuksessa (tarkasti ottaen esim. genetiivi Valvoste), samoin myös halko – halvon (vanhassa murteessa).

Onko Malvon kylä syntynyt jo rautakauden lopulla, siitä ei ole täyttä varmuutta. Kylästä on tehty hajalöytöjä: merovinkiaikainen (550-800) putkikeihäänkärki ja viikinkiaikainen (800-1050) keihäänkärki. Malko on sijainnut ratsupolun ja talvitien varrella, ja siellä on aikanaan pidetty markkinoitakin. Kylän alueelta on myös kivikauden lopulle, vasarakirveskulttuuriin kuuluvia irtolöytöjä.

Muinainen Kalanti –kirjassa Unto Salo ja Veijo Kaitanen kiinnittävät huomiota Malvon Käremäkeen, jota he pitävät yhdessä Kodisjoen Käräjämäen ja Padon Käresaaren kanssa Soukaisten ja Valvon nautinta-alueiden käräjäpaikkana. Se sijaitsee Suontaan kylän rajalla. Mäen sivuitse kulki ns. Malvon ratsupolku Hinnerjoelle ja Euraan, merovinkiaikaiseksi päätelty. Se näkyy vielä 1700-luvun kartalla. Malvossa polun varrelle jäivät Käänteenkallio, Ylöjänmäki, Äijänvuori, Levaskorpi ja Käremäki.

 


Kuva Martti Perävainio.


Kuva Martti Perävainio.

Malvossa on Pyälys-niminen pelto, jonka Veikko Anttonen tuo esille Muinainen Kalanti –kirjassa. Asko Vilkunan mukaan sana pyhällys on rajoittunut suomen murteissa Vakka-Suomen seudulle. Se tarkoittaa kylänaukean pääviljelysalaa, jonne ei eläimiä päästetä.

Malvossa oli vuonna 1540 kuusi verotettavaa ja kaksi Naantalin luostarin omistamaa tilaa; toisen luostari sai vuonna 1486 Laitilan kirkon rakentajan Hartikka Jaakonpojan lahjoituksena. Kylä alkaa esiintyä lähteissä vuodesta 1454 alkaen: Mallkoby. Muita kirjoitusasuja olivat Malgo, Malfwo ja Malffuo. Meren selitys, että nimi johtuu malka-sanasta, ei tunnu hyvältä. Voisiko tässäkin olla henkilönnimi taustalla? Kylän vanhin sukutila on Uola, samalla suvulla vuodesta 1588 asti.